Recepten
NB, Diverse heerlijke flatrecepten, Gilbert, niet de hele pagina uitprinten, dat is teveel!
Lasagna à Paul et Guillaume
“Soms was het leven goed, dan was er lasagne. En wel Lasagna à Paul et
Guillaume”
Menu
- Voorgerecht
Niet van toepassing, maar wel lekker - Hoofdgerecht
Lasagna met s(l)a(lade) en stokbrood - Bijgerecht
Voor de kinderen, friet??? - Nagerecht
ijs, ijsjes, koffie, vla of voor de echt avontuurlijke kok, chipolatayoghurt of bananenyoghurt
Voor 5 personen, met s(a)la(de).
Benodigdheden
Voor de lasagna:
- 1 doos lasagneblaadjes
- 4 ons gorgonzola / ( half om half danablu kaas/jonge geraspte kaas)
- 6 ons gehakt, of VEGA: 2 bakjes (vivera kruimgehakt, vegetarische slager rulgehackt, gourmet-garden vegetarisch gehakt)
- 6 stuks dikke uien
- 1 bakje champignons
- 2 scheutjes (halve fles) witte wijn
- 1 bakje kwark
- 2 grote blikjes tomatenpuree
- 1 stuks paprika
- 1 hoopje oregano
- 1 hoopje basilicum (vleermuizenvleugeltjes, grof, gedroogd)
- 2 mespuntjes dille
- ± 10 zaadjes kummel
- ± 10 blaadjes rozemarijn
- 3 lepels paprikapoeder
- scheutjes olie/boter
Voor de sla:
- 1 (grote) krop (ijsberg)sla
- net zoveel als de sla: vruchtjes (blik/verse)
- genoeg slasaus
- Verder wat de creatieve kok nog meer kan bedenken, leef je uit
Voor erbij
- stokbrood
- boursin of zoiets voor erbij
Bereiding
Gehaktmengsel:
Uien, champignons en paprika snipperen.
- Indien vlees:
Gehakt in pan (met hete boter) doen en rul bakken (kruimelen) op hoog vuur totdat het vocht weg is. Uien toevoegen en bruin bakken. Tomatenpuree, paprika en champignons toevoegen. Kruiden toevoegen en het geheel goed mengen. Vuur zacht en vochtig houden met water of wijn. - Indien vega:
uien, champs, paprika bakken in olie, vega gehackt toevoegen en meebakken. Kruiden en tomatenpuree toevoegen. Als het te droog is vochtig houden met water of wijn. - 1 pakje spinazie lasagna bladen
- 250 g kastanje champignons
- 1 zakje jonge geraspte kaas
- 1 doosje honig rijke kruidenmix voor pasta pesto
- 450 g Blad-Spinazie (diepvries, voor verse spinazie: 1200g)
- Eventueel: 1-2 danish blue kaas.
- Eventueel: geroosterde pijnboompitjes (toepassen waar wenselijk)
- 500 gr buikspek met zwoerd;
- 0.5 theelepel kaneel;
- 1 theelepel nootmuskaat;
- 1 theelepel knoflooppoeder,
- 4 eetl. ketjap,
- 1 eetl. citroensap; zout; paper;
- snufje ve-tsin
- 1 glaasje cognac,
- 1 zakje bakpoeder
- 2 à 3 dikke uiten fruiten
- 6 theelepels suiker
- 4 eetlepes azijn
- 1 theelepel laos
- 4 eetlepel sojasaus (ketjap)
- teentje knoflook
- 0.5 l fles tomatenketchup
- 1800g ongeschilde aardappelen schillen en in schijfjes (of 1500g kant en klare schijfjes)
- 2 courgettes (van 3-4 ons)
- 2 teentjes knoflook
- 2 ons rauwe ham
- 4 eieren
- 2-3 kleine potjes creme fraiche
- 3 ons kaas
- klein bakje champignons
- evt. peterselie
- peper en zout
- Ovenschalen
- 500 gr varkenslappen;
- 1 ui;
- 5 eetl. sojasaus;
- 2 theelepels sambal;
- zout;
- 5 eetl. olie;
- 1 eetl. bruine basterdsuiker;
- 1 theelepel gemberpoeder;
- 3 eetl. tomatenketchup;
- 2 eetl. droge sherry;
- 2 dl water;
- 2 eetl. maizena.
- varkensfricandeau/kipfilet
- 2 uien snipperen
- beetje water erbij
- 1 theelepel knoflook
- 1 theelepel sambal
- 3 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 1 bouillonblok
- 1 eetlepel stroop
- 1 blik (of 2 kleine) tomatenpuree
- champignons
- knoflook
- sambal
- 1 pot atjar-tjampoer
- blik ananasstukjes
- 3 kleine tompatenpuree blikjes
- 2 uien
- 2 à 3 lepels stroop
- evt. basterdsuiker
- 1 à 2 paprika's
- met varkenspoulet of kipfilet
- met bami of rijst
- 3 blikje zalm
- 1 kg jonge kaas
- 3 blik ananasstukjes
- 3/8 liter slagroom
- 8 eieren
- 2 eetlepel peterselie
- pakje bladerdeeg
- 0.75 à 1 pakje paneermeel
- 1 à 2 jonge prei
- Evt. 1 bakje champignons
- Sla
- Evt. stokbrood
- 400-500 gram kipfilet. in stukjes
- 250 gram champignons
- 2 groene paprika's (of 1)
- 2 uien
- 1 groot blik perziken
- 1 groot blikje tomaten puree
- 1 theelepel (of naar smaak) sambal
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 bouillonblokje
- 1 flinke scheut ketjap
- (rijst voor 4 personen, ongeveer 400g witte, of 250g zilvervlies)
- 150 gram Quorn brokjes
- 150 gram champignons
- 2 groene paprika's in stukjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 groot blik perziken
- 1 groot blikje tomaten puree
- 1 theelepel (of naar smaak) sambal
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 kruiden-bouillonblokje
- 1 flinke scheut ketjap
- (rijst voor 2 personen, ongeveer 200g witte, of 150g zilvervlies)
- 400g kipfilet
- 1 rode paprika
- 300 gr broccoli
- 1 blikje mais
- 1 klein blikje kippesoep
- 200? gram krielaardappeltjes
- 300 gram mokkaschuim
- 3 zakjes klopklop
- 0.375 liter slagroom
- nootjes/cacao.
- 2 varkenshaasjes (ca 700 gr)
- 1 bakje champignons
- 1 grote ui
- 2 dl slagroom
- 60 gr boter
- 6 blikjes aldi-asperges
- 1 kg friet
- 15 plakjes bladerdeeg
- 1 punt brie / boursin / franse kaas
- 15 plakjes ham
- zout, peper
- 1 varkenshaasje (250 gr)
- 2 eetlepels zoete sojasuas (ketjap manis)
- 1 theelepel maizena
- 1 mespunt kerrie of gemberpoeder
- 1 prei
- 0.5 struik bleekselderij
- 20 gram boter
- 100 gram cashewnoten
- zout/peper
- evt gembersiroop.
- 600-700 gr gehakt
- tutti-frutti: gedroogde ontpitte pruimen, gedroogde appels, gedroogde abrikozen (de totale hoeveelheid gedroogde vruchtjes moet ongeveer de helft zijn van de hoeveelheid gehakt)
- 2 eieren
- 2-3 kleine blikjes tomatenpuree
- 2.5 ui
- 0.5 bakje champignons
- 1 paprika
- paneermeel, zout, peper
- 1 pot pindakaas (goedkoop)
- 1 pot melk
- 3-8 theelepels sambal oelek
- 20 theelepels ketjap benteng manis
- 2-3 theelepels mierikswortel
- 20 druppels worchester saus
- knoflook
- 2-5 theelepels gember poeder
- 3-6 theelepels sate kruiden
- evt citroensap, witte peper, cayenne peper.
- 1 kg Varkensvlees (geen hamlappen)
- 6 teentjes knoflook|
- 3 eetlepels slaolie
- 1 scheut citroensap
- 3 eetlepes ketjap
- 250 gr in blokjes gesneden varkenslappen
- 250 g in blokjes gesneden ontbijtspek
- 2 eetlepels boter of margarine;
- zout,perer
- 2 fijngesneden uien
- 1 geperst teentje knoflook;
- 100 gr in dunne reepjes gesneden knolseldrij;
- 100 gr in plakjes gesneden champignons;
- 0.5 liter kippebouillon;
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels Worchestershiresaus of ketjap;
- 2 theelepes bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels droge sherry;
- 1 eetlepel azijn;
- 1 eetlepel maizena; zout
- 3 blik red kidney beans in chilisaus
- 1 blik perziken
- 800 gram shoarmavlees
- 1 stronk bleekselderij
- 1 paprika
- 1 blik champignons
- 500 gr kipfilet
- 1 rode paprika
- 1 blikje ananas
- 1 blikje lychees
- 20 gr maizena
- 6 el olie
- 1 teentje knoflook
- 2 el etjap
- 2 dl bouillon
- 320 gr witte rijst
- 2 varkenshaasjes ½ rode paprika
- 75 gram zilveruitjes 150 gram champignons
- 1 teentje knoflook 25 gram bloem
- 75 gram boter 2,5 dl bouillon
- zout, peper paprikapoeder
- 1,5 dl slagroom
- 2 varkenshaasjes 80 gram boter
- 30 gram bloem 3 dl bouillon
- 1 dl slagroom 1 eidooier
- dragon peper, zout
- 200 gram afsnijdsels van varkensvlees
- 2 kg roodkokende stoofperen
- 0.5 l droge witte wijn
- 1 dl creme de cassis
- 100 gr suiker
- 3 kruidnagels
- 0.5 theelepel koekkruiden
- 2 theelepels citroenrasp
- 1 kaneelstokje
- 2 eetlepels aardappelmeel
- 2 takjes groene munt, grote pan
- 4 entrecôtes
- 1 dl wijnazijn
- 1 eetlepel olie
- zout, peper
- 50 gram boter
- 250 gram uien
- 500 g magere rundlappen (of ander rund, bijv entrecote)
- 100 gr mager gerookt spek
- 3-4 tenen knoflook
- 4-5 uien
- 8-10 waspeentjes (of winterpeen)
- 250 g champignons
- 2 dl rode wijn
- knorr mix voor BB
- 1,5 kg prei
- 250 gr spekjes of hammetjes
- 1 pakje bladerdeeg
- 500 gr kaas (raspen!)
- 100 gr boter
- 4 eetlepels bloem (schatting)
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 1 liter melk
- 3-4 eieren
- preitaart hawaii: voeg een blik ananaspartjes toe
- vegetarisch alternatief: meer/andere groente ipv spekjes/ham
- 3 kg prei (stronken)
- 3-4 ons spekjes
- 2 pakjes bladerdeeg (20 vel)
- 4-5 ons kaas (geraspt)
- 100 gr boter
- 4 eetlepels bloem (schatting)
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 1 liter melk
- 5 eieren
- 2 blikken ananaspartjes toe
- Snij de prei in stukjes en kook deze zo'n 10-15 minuten
- Bak de spekjes even, maak ze niet te knapperig.
- leg de plakjes bladerdeeg verspreid neer, zodat ze kunnen ontdooien
- 5 plakjes bladerdeeg
- 400 gr. Artisjokharten
- 130 gr. Achterham
- 4 Eieren
- 125 ml Slagroom
- 200 gr. Belegen kaas
- zout, peper
- olie voor invetten
- lage taartvorm (24 cm)
- 1.5 kg aardappelen
- 750 g zure appels
- 750 gram stoofperen
- 5 uien
- 1 theelepel zout
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- naar smaak toevoegen:
- hete melk
- naar smaak kaneel toevoegen
- naar smaak cayennepeper toevoegen (niet teveel Simon!)
- naar smaak peper toevoegen
- naar smaak zout toevoegen
- evt. stukjes rookkaas erdoor roeren
- suiker (400g)
- zelfrijzend bakmeel (200g)
- melk (200ml)
- zonnebloemolie (100ml)
- cacao (2 eetlepels)
- eieren (4) (eiwit en eigeel apart gebruiken)
- walnoten (of pecannoten) (200g) in kleine stukjes
- zure appels (4 geraspt)
- chocolade glazuur of pure chocolade
- kom voor beslag (glas of plastic)
- taartblik of bakblik
- electrische mixer
- rasp
- noten vergruiser (?)
- oven
- geduld
- 8 appels (goudreinetten)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- ½ pijpje grolsch (150 ml)
- 150 ml melk
- 3 eieren
- snufje zout
- suiker
- kaneel
- poedersuiker
- olie om in te frituren en een pan (evt. frituurpan als die meer dan 200°C aan kan)
- appelboor
- 1 pak honig zelfrijzend bakmeel (500g)
- 2 zakjes rozijnen (à 100 g)
- ¾ pijpje grolsch
- 150 ml melk
- 2 eieren
- zout
- 75g suiker
- poedersuiker
- olie om in te frituren en een pan (frituurpan)
- 250 g honig zelfrijzend bakmeel
- 150 ml karnemelk
- 50 g suiker
- 1 tl zout
- een oven
- 2 kg geschilde aardappelen
- 3 chinese kolen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 250 g kastanje champignons (mag ook meer zijn of geen kastanje)
- 2 zakjes (à 150g) geraspte kaas
- bakje cashew-noten
- paneermeel
- ½ liter groente bouillon
- ½ liter melk
- paar eetlepels bloem
- olijfolie
- dragon blaadjes
- gemalen nootmuskaat
- gemalen peper
- zout
- aardappelstamper, pannen, een wok, ovenschalen, oven
- ±700g aardappels
- 1 bak kwark (500ml)
- 1 courgette (±25-30cm lang, ±5cm diameter)
- 1 ui
- 250g champignons
- 1 zakje geraspte jonge kaas (150g)
- 1 zakje geraspte oude kaas (150g)
- 3-4 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 flinke eetlepel groningse mosterd
- 1 eetlepel tijm
- 2 snufjes zout
- olie
- 340g (volkoren) meel
- bakpoeder (voor 340g meel, zie verpakking)
- mespuntje zout
- 50g basterdsuiker
- 80g margarine in stukjes
- 1 ei
- 175 ml karnemelk
- 700g rabarber in stukjes van ± 2 cm
- 200g (of minder) ruwe/riet/basterd suiker
- ½ cup sugar
- ½ cup fresh lemon juice
- 6 tablespoons unsalted butter, cut into ½-inch pieces
- 1 tablespoon finely grated fresh lemon zest
- 3 large eggs, beaten
- 1 prepared 8-inch tart shell, blind-baked
- 1 pint fresh blueberries, rinsed and stems removed
- 1 cup sweetened whipped cream, optional accompaniment
Kaassaus:
blauwe kaas kruimelen en mengen met de kwark en wijn. Verwarmen op klein
vuur totdat de klontjes weg zijn.
Laagjes:
Het lasagne principe toepassen: Neem een bak, vet evt. de bodem in en doe de
ingrediënten in laagjes erin; volgorde is: gehaktmengsel, kaassaus, [blaadjes,
gehaktmengsel, kaassaus] * n. Met n > 1 en n < [bak vol].
Let op: geen blaadjes bovenop
Oven:
het geheel ±40 minuten in de oven, op gas-stand 4-5
(200°C). Het is gaar als de blaadjes zacht zijn. (o.a. daarom geen
blaadjes bovenop...)
Vegetarisch alternatief: Spinazielasagna
Voor 3 personen.
Bereiding
snij de champignons in plakjes. kook de spinazie. pak een wok of braadpan en doe daar 3 eetlepels olie in. bak de champignons een beetje aan en voeg vervolgens de pasta pesto toe. voeg ook de gare spinazie erbij. even lekker doorroeren.
En nu lasagnamethode toepassen:
laagje uit pan scheppen en deze in de ovenschaal doen en uitsmeren
over de bodem. lasagna bladen eroverheen.
Indien gewenst, danish blue over de lasagneblaadjes kruimelen en dan
weer een laagje uit de pan scheppen uitsmeren over de lasagnabladen.
lasagna bladen erover. weer een laagje uit de pan scheppen uitsmeren over
de lasagnabladen.
Geraspte kaas eroverheen.
± 30 minuten in de oven (stand 5).
et voilá een lekkere schaal (vegatarische) spinazie lasagna.
Babi pangang 1, speenvarken, voor 4 personen
Bereiden
Omdat speenvarken hier moeilijk verkrijgbaar is, gebruiken we spek voor dit gerecht.
Laat de slager wat insnijdingen in het spek maken. Meng kaneel, nootmuskaat, knoflookpoeder, ketjap, citroensap, zout, peper en ve-tsin door elkaar.
Bestrijk het spek rondom met dit mengsel en zet het dan enkele uren in de koelkast. Bestrijk het aan en kant met cognac en baokpoeder, (hierdoor wordt het spek droog en knapperig). Rooster het in de over onder de grill (matig heet). De speciale babi panggang-saus is kant en klaar verkrijbaar.
Ajam Bali
Bereiding
Kipfilets braden en toevoegen, liefst enige uren laten staan, lekker met rijst en fruit.
Courgetteschotel
Voor 6 personen.
Benodigdheden
Vega-alternatief: vervang de rauwe ham door rookamandelen of iets anders met wat sterkere smaak.
Bereiding
Aardappelschijfjes ±5-10 minuten koken (niet gaar!). De courgettes in plakjes snijden, schaal invetten met boter en teentje knoflook erin wijven. Een laag aardappelen, peper, zout in de schaal doen, dan een laag courgette en een laag van gerookte rauwe ham. Dit herhalen.
Eieren klutsen met creme fraiche, dit mengsel over de schaal gooien. Afmaken met plakjes kaas of geraspte kaas en in de oven zetten tot de aardappels gaar zijn (prikken met een vork). op stand 5-6 van de gas-oven. (tussen de 45 en 60 min).
N.B.: De inhoud van de schalen zal wat slinken, dus bij het vullen mag het best tot de rand vol zijn, dat komt wel goed.
Babi panggang 2, 4 personen
Bereiding
Snipper de gepelde ui. Roer 2 eetlepes sojasaus en 1 theelepel sambal met een beetje zout door elkaar. Wrijf het vlees hier goed mee in. Verhit 3 eetlepes olie in een grote pan en bak het vlees hierin snel aan beide kanten bruin. Verhit de over op 150°C, gasoven stand 2. Leg de plakken vlees in een vuurvaste schaal en zet de 20 minuten in het midden van de oven. Zet het vlees daarna nog 10 minuten onder een hete grill. Maak in die tijd de saus. Verhit de resterende twee lepels olie in een pannetje, fruit hierin de gesnippperde ui tot deze glazig ziet. Voeg dan de resterende drie eetlepes sojasaus toe met de suiker, het gemberpoeder, de tomantenketchup, de resterende theelepel sambal en de sherry. Voeg het water toe en breng het sausje al roerende aan de kook.
Maak de maizena aan met een beetje koud water. Roer er een glad papje van en bind hiermee de saus. Laat het sausje nog ee paar minuten pruttelen.
Babi (Ajam) pangang (4 personen)
Serveren met rijst en perzik uit blik.
Ajam Atjar Tjampoer (4 pers)
Zalmtaart, voor 6 personen:
Bereiding: triviaal.
Pilaf
Voor 4 personen.
Bereiding
Stukjes vlees braden en dan uit de pan halen, uien en paprika fijnsnijden en met champignons, kerrie en sambal smoren.
Dan de kip toevoegen met de ketjap, sap van de perziken, bouillonblokje en tomaten puree. Laten sudderen. De laatste 5 minuten de, in stukjes gesneden, perzikhelften toevoegen.
Pilaf vegetarisch
Voor 2 personen.
Bereiding
Rijst bereiden volgens verpakking.
De perziken snijden en het sap bewaren. paprika en champignons snijden.
Stukjes Quorn bakken met de uien en geperste knoflook. Als het een beetje begint te kleuren, paprika en champignons toevoegen en even laten bakken. De sambal, kerrie en ketjap toevoegen. Even later ook het perziksap en samen even laten smoren (nu en dan roeren).
Rijst en saus apart serveren, of gemengd.
Variatietip: verse koriander toevoegen (bij het smoren) is lekker (als je van koriander houdt).
Kipfilet Picasso
Benodigdheden voor 3 personen:
Bereiding
Bak 400 g kipfilet in dobbelsteentjes in 40g boter (of margarine) in een braadpan goudbruin. Voeg 1 in stukjes gesneden rode parpika, 300 g schoongemaakte en in roosjes verdeelde broccoli, een klien blikje mais, een klein blikje kippesoep en 1 dl kokend water toe en laat de kip in ca 15 min. gaar worden. Serveer met gekookte kriel-aardappeltjes.
Kip uit de oven
Bereiding
Aluminiumfolie invetten. kipfilet (gekruid met zout, peper, paprikapoeder) erop. Plakje oude kaas, ui prei, paprika, champignons, over de groente wat peper/zout. ±25 min. in oven op 200°C.
Recept IJstaart
Voor 8 personen.
Bereiding
Verkruimel 300 gram mokkaschuim. 3 zakjes klop-klop klaarmaken volgens pak. 0.375 liter slagroom kloppen. Alles bij elkaar gooein, garneren met cacao en/of nootjes. 4 uur in de diepvries. In springvorm of schaal.
Asperges, friet & varkenshaas met roomsaus
Voor 5 personen.
Bereiding
Asperges: asperges goed uit laten lekken. Bladerdeeg uitleggen, ham erop, asperges verdelen, plakje brie erbij. Bladerdeeg tot rolletje dichtvouwen. In goed ingevette ovenschaal, 45 minuten, oven op 5.
Varkenshaas: ui licht fruiten. Haasjes inzouten/peperen. Ui uit pan, haasjes erin. Aanbraden, op niet al te lang vuur verder 20 minuten doorbakken. Haasjes uit pan, in voorverwarmde schaal. Champignons en ui terug in pan, bakken tot champs vocht loslaten. Dan slagroom erbij. Beetje laten indikken. Haas in plakken snijden en saus erover gieten.
Friet: niet vergeten.
Varkenshaas met cashewnoten
Voor 2 personen.
Bereiding
Snijd het vlees in vingerlange repen. Doe de repen in een kom en roer er de sojasaus, de maizena en het kerriepoeder door. Maak de prei en de bleekselderij schoon en snijd ze in smalle boogjes en ringen. Verhit de boter in een wok of braadpan. Laat het vuur hoog staan en roerbak de repen vlees in de boter. Schep na 2 minuten de groenten door het vlees. Draai het vuur laag en laat het gerecht in 5 minuten gaar worden. Roer er op het laatst de noten door. Schenk er desgewenst een scheutje water of gembersiroop bij en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer er rijst bij (of gebakken aardappeltjes).
Gehaktbrood
Voor 3 a 4 personen.
Bereiding
Alle ingrediënten voor het gehaktbrood moeten extreem fijn gesneden worden (± ½cm3).
Gehakt en ui bakken. Champignons erbij. Nog even bakken. Pruimen, appels, abrikozen, tutti-frutti, tomatenpuree, paprika, eieren, zout & peper erbij (evt paneermeel). Goed aanstampen in cakeblik. Zoinodig in lagen opbouwen en tussendoor nog eens goed aanstampen. Vervolgens op de hoogste gasstand ±40 minuten in de oven.
Voor erbij: stokbrood, tomatenketchup, salade.
Pindasaus (6 personen)
Sateh (6 personen)
Bereiding
Knoflook persen, mengen met slaolie, ketjap. Vleesblokjes maken, erbij doen, goed megnen (kelur: beetje rood met worchestersauce, ketjap, slaolie). Koelkast, mengen, koelkast, mengen (±6 uur). Stokje in water weken, ±45 minuten, 1 uur in grill. In grill priemen met olie bestrijken.
Tjap tjoy.
Bereiding
Bak de blokjes spek in de boter en neem ze uit de pan. Bestrooi het varkensvlees met zout en peper en bak het in het braadvet mooi bruin.
Voeg dan de uien en de knoflook toe met de champignons en knolselderij. Bak die even mee en voeg dan de bouillon toe met het gemberpoeder, de Worcestershiresuas of de ketjap, de suiker, de sherry en de azijn. Breng dit aan de kook en stel de hittebron dan laag af.
Maak de maizena aan met een beetje water en bind het vocht hermee. Voeg de blokjes spek en zout naar smaak toe en laat nog even pruttelen.
Tip: voor tjap tjoy kunt u natuurlijk ook andere en meerdere soorten groenten gebruiken.
Reggae (4 personen)
Kipfilet met vruchten en paprika
Voor 4 personen.
Bereiding
Paprika schillen, in stukken snijden. Kip in plakjes en in kom doen. 4 el olie en maizena erbij, knoflook erin uitpersen, twintig minuten laten intrekken.
In wok of hapjespan rest olie verhitten. Plakjes kip met paprika goudbruin roerbakken. Ananas, lychees, bouillon en ketja erbij en laten doorwarmen tot gebonden geheel. Met witte rijst serveren.
Filet Mignon de Porc à la Granadienne
Benodigdheden
Bereiding
Was de paprika, haal er de pitjes en witte lijsten uit en snij ze in dunne reepjes. Smelt de helft van de boter en bak de paprika zachtjes tot ze kleurt. Voeg er de zilveruitjes bij. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes, voeg deze ook erbij. Na nog 5 minuten sudderen scheppen we de groenten uit de pan en houden ze warm. In een andere pan smelten we de rest van de boter.
Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout, wrijf ze in met knoflook en bak ze snel aan alle kanten bruin, waarna het vuur klein wordt gezet en de haasjes nog 10 minuten bakken. Haal ze dan uit de pan en houd ze warm. Voeg de bloem toe aan de braadboter en wat paprikapoeder. Laat dit even garen. Voeg dan de bouillon toe, zodat er een niet te dikke saus ontstaat. Breng deze op smaak met zout en peper. Leg er de groenten en de varkenshaasjes in en laat deze, met het deksel op de pan, 10 minuten smoren. Voeg dan de slagroom toe. Snij de haasjes in plakken, leg ze op een voorverwarmde dienschaal en geef er de saus over.
Filet Mignon de Porc à l'Estragon (dubieus)
Benodigdheden
Bereiding
Smelt 30 gram boter in een pan en bak hierin de afsnijdsels bruin. Haal ze eruit en voeg de bloem toe, roer goed zodat er een roux ontstaat. Maak hier met behulp van de bouillon een saus van, door de bouillon langzaam onder roeren toe te voegen. Laat de saus 20 minuten zachtjes koken. Was ondertussen de dragon, haal de blaadjes van de stelen en hak twee eetlepels fijn. Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout, smelt de rest van de boter in een pan en als deze heet is, braad dan de haasjes snel aan alle kanten bruin en laat ze daarna op zacht vuur verder braden. Voeg de dragon bij de saus. Meng de eidooier door de slagroom. Neem de haasjes uit de pan, laat ze even rusten, snij ze dan in plakken en leg ze in een voorverwarmde schaal. Roer van het vuur af de liaison van ei en room door de saus en schenk deze over de haasjes. Serveer meteen.
Wijnstoofpeertje met creme de cassis, 6 personen
Voorbereiden (1 dag van tevoren)
peertjes schillen, steeltjes en kroontjes eraan laten zitten. In pan wijn, creme de cassis, suiker, kruindnagels, koekkruiden, citroenrasp en kaneelstokje aan de kook brengen. Al roerend suiker laten oplossen. Peertjes in wijn leggen en afgedekt op laag vuur in ca. 3 uur gaar stoven, halverwege voorzichtig keren, zo nu en dan vocht aanvullen. Peertjes voorzichtig uit stoofvocht nemen en in schaal zetten. Stoofvocht boven andere pan zeven. Opnieuw aan kook brengen. Intussen in kopje aardappelmeel met 2 eetlepels koud water gladroeren. Mengsel al roerend aan stoofvocht toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat. Saus over peertjes gieten. laten afkoelen. Tot gebuik afgedekt in koelkast zetten.
Bereiding
schaal met stoofpeertjes ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen. Garneren met munt. Kan ook warm geserveerd worden; is zelfs lekkerder.
Voorbereiden: 1 uur 45 minuten. Bereiden 5 minuten.
Entrecôte à la Lyonnaise
Bereiding
Schil de uien en snij ze in dunne reepjes. Smelt de boter in een pan, voeg de olie toe en bak de entrecôtes naar smaak, 3 minuten aan elke kant als ze rood moeten zijn. Geef er zout en peper over en houd ze op een voorverwarmde schaal warm. Doe de uien in de braadboter en bak ze zachtjes gedurende 8 minuten. Zet dan het vuur hoog en als de uien bruin zijn geef er dan de wijnazijn bij. Laat deze tot de helft inkoken en geef de saus over de entrecôtes.
Boeuf Bourguignon
Voor 4 personen.
Bereiding
Snij het vlees in blokjes en kruid het (peper en zout). Bak de spekjes in boter, voeg na enige tijd knoflook toe. Voeg de blokjes vlees toe. Als het vlees goed is aangebraden, voeg dan 2 dl rode wijn en 2 dl water toe. ±1½ uur stoven. Uien, worteltjes en champignons in koekepan fruiten en vervolgens toevoegen. Inhoud knorr mix toevoegen. Half tot 2 uur stoven.
Serveren met gebakken/gefrituurde krieltjes of rijst en eventueel een frisse salade.
Preitaart (oude recept)
Voor ± 4 personen (studenten).
Benodigdheden
Optioneel
Bereiding
Snij de prei in stukjes en kook deze zo'n 10-15 minuten
Bak de spekjes even, maak ze niet te knapperig.
Maak een bechamelsausje (boter+bloem+melk). Voeg de kaas toe aan het sausje in het pannetje. en roer totdat er geen klontjes meer zijn. Laat het kaassausje even afkoelen, waarna je de rauwe eieren (zonder schil) aan de saus toevoegt. Voeg peper en eventueel zout toe naar smaak. Even lekker doorroeren totdat alles gemixt is. Het sausje is nu klaar.
De prei extreem goed afgieten en uit laten lekken in een vergiet; hoe minder water er achter blijft hoe beter de taart zal lukken. Roer de spekjes/ananas/andere groente door de prei, zodat de ingrediënten gelijkmatig verdeeld worden.
En dan nu de taart maken:
De bakvorm (taartvorm) insmeren met boter en beleggen met bladerdeeg
(droge kant tegen de vorm aan).
Er mogen geen kieren achterblijven tussen de bladerdeeg in de bakvorm.
Leg wat prei op de bodem van de taart
doe daar wat saus overheen. Herhaal dit totdat de taart gevuld is. Mochten
er nog wat bladerdeeg bladen over
gebleven zijn leg deze dan over de taart heen, eventueel bestrijken met
restje saus of wat ei-geel. (dit is extra lekker, maar niet nodig)
Nu voor 45 minuten de over in op stand 5-6 en daarna kan je lekker smikkelen en smullen.
Preitaart (Simon, oktober 2000)
Voor ± 6 personen (studenten)
Benodigdheden
Vegetarish alternatief (ERG LEKKER!!!)
In plaats van spekjes kun je Danish Blue (of een andere blauwe kaas) en cashew noten gebruiken om een pittige smaak te geven aan de taart. Misschien is tival vega-shoarma ook lekker?
Bereiding
voorbereiding
Maak een bechamelsausje. Voeg de kaas geleidelijk toe aan het sausje in het pannetje. en roer totdat er geen klontjes meer zijn. Laat het kaassausje even afkoelen, waarna je de rauwe eieren (zonder schil) aan de saus toevoegt. Voeg peper en eventueel zout toe naar smaak. Even lekker doorroeren totdat alles gemixt is. Het sausje is nu klaar.
De prei extreem goed afgieten en uit laten lekken in een vergiet; hoe minder water er achter blijft hoe beter de taart zal lukken. Roer de ananas/andere groente door de prei, zodat de ingrediënten gelijkmatig verdeeld worden.
En dan nu de taart maken:
De bakvorm (taartvorm) insmeren met boter en beleggen met bladerdeeg (droge kant tegen de vorm aan). Er mogen geen kieren achterblijven tussen de vellen bladerdeeg in de bakvorm.
Leg wat prei op de bodem van de taart doe daar de spekjes of danablue/cashewnoten overheen en dan wat saus. Herhaal dit totdat de taart gevuld is. Mochten er nog wat bladerdeeg bladen over gebleven zijn leg deze dan over de taart heen, eventueel bestrijken met restje saus of wat ei-geel. (dit is extra lekker/mooi, maar niet persee nodig)
Nu voor 45 minuten de over in op stand 5-6 en daarna kan je lekker smikkelen en smullen.
Kaas-hamtaart met artisjokken
Hoofdgerecht voor ca. 3 personen.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten.
Oventijd ca. 40 minuten.
Benodigdheden
Vegetarisch alternatief
I.p.v. ham kun je nootjes of meer kaas gebruiken.
Bereiding
Over voor verwarmen op gasovenstand 6. Plakjes bladerdeeg laten ontdooien. Artisjokken laten uitlekken en in stukjes snijden. Achterham in reepjes snijden. Eieren met room, kaas, zout en peper loskloppen. Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg. Met vork gaatjes in bladerdeeg prikken. Artisjokken en ham over bodem verdelen. Eiermengsel erover schenken. In het midden van de oven taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin bakken.
Wijncategorie: 2
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen.
Hete Bliksem Met Appelen En Peren
3-4 personen, (voor-) bereidingstijd: 45-60 minuten.
Pittigere versie van het klassieke oudhollandse wintergerecht.
Benodigdheden
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en doe ze met een laagje water in een pan. Schil de appelen en peren en snijd ze in schijfjes. Verdeel deze over de aardappelen en kook het geheel in ca. 25 minuten gaar. Snijd de uien en bak fruit ze tot ze glazig worden (evt. wat peper erover malen). Stamp de (aard)appel/peren mix tot een stampot en roer eventueel melk erdoor tot een smeuïaut;ge massa is ontstaan. Tenslotte maakt u het geheel pittig op smaak met de specerijen.
Non-vega
Je kunt er naar smaak nog uitgebakken blokjes gerookt spek door roeren.
... Taart (recept uit Kosovo)
Benodigdheden
Gereedschap
Eigeel mengen met 200g suiker en goed mengen (mixer). Melk en olie toevoegen en goed mixen met eigeel+suiker Meel en cacao toevoegen en door het mengsel mixen.
blik invetten en deeg hierin leegkieperen. in de voorverwarmde oven doen op 200°C (?) voor ±40 minuten (tot een toestand waarin een erin geprikt stokje geen deeg meer meeneemt bij het eruithalen
De 4 eiwitten op hoogste snelheid kloppen en in 10 minuten geleidelijk de suiker toevoegen (ja, echt 10 minuten). De geraspte appel uitknijpen (of zo, het moet droog zijn) en bij het eiwit doen, samen met de stukjes (erg klein, bijna gruis) noot. De noot en appel door het eiwit scheppen (niet mixen!) totdat het een egaal mengsel is.
het eiwit mengsel op de bodem in blik doen en gelijkmatig verspreiden. Het blik weer terug in de oven op 100°C voor ongeveer een uur of totdat een voorzichtig voelende vinger geen zacht eiwit meer aankleeft.
De taart een beetje laten afkoelen en ondertussen de glazuur opwarmen. Als de taart afgekoeld is tot kamertemperatuur, het glazuur gelijkmatig over het oppervlak verdelen en eventueel wat garnering (halve noten oid) toevoegen.
taart een dag laten bijkomen van z'n geboorte...
Appelbeignets (appelflappen volgens Simon)
Benodigdheden
bereiding
Maak een beslag door het meel met de vloeistof, het zout en de eieren te mengen. Laat het even staan.
Maak een mengsel van suiker en kaneel (zoveel als nodig is) in een bord.
Ontdoe de appels van het klokhuis (appelboor) en hun schil. Snij de appels in plakken van ± 1 cm en haal de plakken door het suiker-kaneel mengsel.
Verhit de olie tot het walmt (ja echt, als het niet heet genoeg is gaat het niet goed). Haal de appelschijf door het beslag, zodat er overal een laagje beslag omheen zit. Laat de schijf vervolgens met een vork in de hete olie zakken. Bak de schijf aan beide kanten bruin (niet te kort en niet te lang...) en laat 'm uitlekken op een stuk keukenpapier.
Serveren met poedersuiker.
Oliebollen à la Anna Jo d'r oma
Dit recept is oorspronkelijk voor grotere hoeveelheden gemaakt...
Benodigdheden
Bereiding
Maak een beslag door de ingrediënten (zonder rozijnen) te mengen. Let daarbij op dat er niet teveel vocht in gaat, want dan wordt het beslag te dun. Als het beslag mooi glad is, roer de rozijnen erdoor en laat het even staan (om een beetje te rijzen, 15-30 minuten?).
Verhit de olie tot 190°C en zorg dat het op die temperatuur blijft. Maak een portie beslag met een paar lepels en laat die voorzichtig in de olie neer, zonder de lepel in de olie te doen. Draai na een paar minuten de bal om zodat beide kanten bruin worden. Haal de bal eruit als beide kanten goed bruin (niet zwart) zijn. Laat de bal uitlekken in wat keukenpapier.
Serveren met poedersuiker.
Scones (à la Joris)
Lekker met een beetje roomboter en/of jam...
Benodigdheden
Bereiding
Maak een stevig deeg van de (eetbare) ingrediënten. Het deeg uitrollen tot een plak van ±1-2 cm dik. Ronde vormpjes uitsnijden (diameter 4-5 cm, stansen met een glas of zoiets). Bakplaat bestrooien met bloem, deegschijfjes erop doen leggen en het geheel in een voorverwarmde oven (stand 3-4, 180°C) stoppen. Bakken tot de scones net niet bruin zijn aan de bovenkant (15-20 minuten).
Opeten met boter en eventueel jam.
Simon's Chinese Kastanje Puree uit de oven
Voor ± 6 studenten.
Pas op! Geen chinezen of kastanjes zijn hierbij beschadigd of opgegeten.
Benodigdheden (schatting)
de kruiden zijn natuurlijk het lekkerst als ze vers gemalen zijn en de blaadjes als ze vers van de plant komen, maar voorgemalen kruiden en gedroogde blaadjes kan ook. olijfolie kan ook vervangen worden door andere olie of margarine
Voorbereiding
Schil de aardapelen, hak de helft van de champignons, de helft van de uien en alle knoflook fijn. Snij de chinese kool in grove reepjes en was de kool (droogmaken met een slacentrifuge). De rest van de champignons mogen in plakjes en de andere ui mag gesnipperd. Vet de ovenschalen in met olijfolie.
Bereiding
Kook de aardappelen op de gebruikelijke wijze (water, aardappelen en zout in de pan en ±20 min koken. Gaar als makkelijk doorprikbaar met een vork).
Maak ondertussen een champignonnensaus op de volgende wijze: Verwarm ruim olijfolie (5 eetlepels) in een pannetje en als het warm is, gooi er de fijngehakte uien/knoflook/champignonmix door. Laat dit even, onderwijl continue omscheppen, bakken. Als je denkt dat de uien/champignons goed zijn, gooi een paar eetlepels gezeefde bloem in de pan. Roeren tot het een soort egaal deeg is. Gooi daar met beetjes tegelijk wat groentebouillon door. Na elke scheut gladroeren tot het kookt. Als dit een egale saus is die niet meer dikker wordt als het gekookt heeft is het goed (moet niet al te vloeibaar zijn, maar ook niet klei-baar ;-) Als het goed is, kan het uit.
Stamp de aardappelen en meng daar naar smaak nootmuskaat, peper en dragon door. Roer melk en eventueel bouillon en geraspte (of) parmesaanse kaas door de gestampte aardappelen totdat het een soepele aardappelpuree is. Roer de cashewnoten door de puree.
Verwarm de oven voor op gas-stand 5 of 220°C.
Bak de gesnipperde uien, de gesneden champignons in de wok. Voeg na een poosje de gesneden chinese kool toe en roerbak dit totdat de kool een beetje geslonken is.
Vul de ovenschalen: eerst een laagje paneermeel, dan de chinese kool uit de wok, daarop de champignonsaus en daarop de aardappelpuree. Gelijkmatig verdelen over twee schalen. Afwerken met de geraspte kaas en paneermeel.
Ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven zetten op gasstand 5 (220°C).
Aardappel Beter
Voor 3-4 personen.
Benodigdheden
Bereiding
Verwarm de oven voor op stand 5.
Schil en snij de aardappels in plakjes (½cm). Kook de aardappelschijfjes ±10 minuten (niet gaar dus!) in wat water met zout. Snij ondertussen de courgette en ui ook in zulke plakjes. Hak de teentjes knoflook fijn. Snij ook de champignons in plakjes.
Maak koud een saus van de kwark, de oude geraspte kaas, mosterd, eieren, paprikapoeder, tijm, knoflook en zout.
Vet een ovenschaal in met wat olie en leg daar een laagje, bestaande uit aardappel, courgette en ui en bedek die met een paar scheppen van de saus. Herhaal deze stap tot de schaal (bijna) vol is. Bedek de schaal met de gesneden champignons en daarover de geraspte jonge kaas.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven op gasstand 5 en laat 'm daar ongeveer 40 minuten staan.
Ierse rabarbertaart
Ingrediënten
Bereiding
Maak deeg van het meel (zeven (niet 7) indien niet volkoren), bakpoeder en zout, in combinatie met 50g basterdsuiker, margarine, het ei en de karnemelk.
Het deeg kneden en de helft uitrollen voor een bodem en de zijkanten van een bakblik van 24 cm diameter. Dit in het ingevette bakblik doen.
Rabarberstukjes in de deegvorm doen en ruwe suiker eroverheen strooien.
Rest van deeg uitrollen, taart mee bedekken, mbv water zijrandjes aan elkaar plakken, stoomgatmotiefje maken. Bovenkant bevochtigen met een beetje water. en daarna een beetje suiker erover strooien (Decoratief en lekker).
In een oven (stand 4) zetten en 50-60 minuten laten staan, tot de bovenkant beetje bruin is en de rabarber zacht. Taart laten uitstomen en afkoelen. Niet leeggieten voordat 'ie koud is. (daarna hoeft het niet meer, het leeggieten)
Lemon Curd Tart With Fresh Blueberries
Nog niet geprobeerd! Recipe courtesy Emeril Lagasse, 2002.
In the top of a double boiler over simmering water, cook the sugar, lemon juice, butter, zest, and eggs, whisking frequently, until a custard forms and bubbles appear on surface, 10 to 15 minutes. Remove from the heat and strain through a fine mesh sieve into a bowl.
Spoon the lemon curd into the prepared tart shell, smoothing the top with the back of a spoon or rubber spatula. Arrange the berries in a decorative pattern over the top, and serve with whipped cream on the side, if desired.
Yield: 6 to 8 servings
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 20 minutes
Bechamelsausje
Nodig: boter, bloem zonder klontjes, melk
Een bechamel sausje maak je als volgt:
Pak een pannetje en doe daar zo'n 100 gram boter in. Smelt de boter op een laag pitje (mag niet bruin worden!) en voeg de bloem toe. Voeg net zoveel bloem toe zodat er een droge bal van boter en bloem onstaat (dit heet een "roux"), doe er dan wat melk er bij.
Roer het mengsel zo lang totdat alle klontjes weg zijn.
(Boven een bepaalde temperatuur ontstaan nieuwe klontjes, omdat het mengsel chemisch van samenstelling veranderd, dit proces herhaalt zich elke keer bij het toevoegen van melk. Het is dus van belang dat voordat nieuwe melk wordt toegevoegd, het mengsel eerst weer boven die temperatuur komt)
Weer wat melk erbij en door roeren totdat het weer glad is. Dit moet net zolang gebeuren totdat de substantie ook bij hogere temperaturen redelijk vloeibaar is.